Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Betongen brinner
Isbn: 978-91-7343-347-1
Förlag: Leopard förlag
Kategori:
Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: november 2011

E-bok

Betongen brinner

– Jag vill inte bli integrerad. Jag vill ha ett jobb! sa Mamdou i Aulnay-sous-Bois utanför Paris under de franska förortsupploppen 2005.

I oktober 2005 dog två unga pojkar efter att ha blivit jagade av polisen i Parisförorten Clichy-sous-Bois. Det blev startskottet till de värsta oroligheterna sedan studentrevolten 1968. Upploppen varade i tre veckor och resulterade i att 10.000 bilar och 300 byggnader brändes upp över hela Frankrike. Vad orsakade denna ofantliga vrede?

Betongen brinner är berättelsen om människor i Frankrike som lever på bortglömda platser dit ingen åker för att strosa på söndagarna, för att shoppa eller gå på teater, där inkomsterna är låga, arbetslösheten hög och den största delen av invånarna invandrare. Det handlar om tonåringarna Abdel och Rachid i le Mirail utanför Toulouse, som saknar framtidsutsikter och känner sig ständigt trakasserade av polisen. Men också personer som Aïssa Diawara, en eldsjäl som försöker vända utvecklingen i Aulnay-sous-Bois. Med franskundervisning och läxhjälp åt barnen skapar hon hopp om en bättre framtid.

Det började i Clichy-sous-Bois utanför Paris, men kanske kunde det lika gärna ha börjat i Malmö, Göteborg eller Stockholm.

Torun Börtz är född 1967 och har jobbat som journalist i drygt 15 år. Sedan sju år tillbaka är hon frilansjournalist med Frankrike som bas, bl.a. för TT:s räkning.

Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone