Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Höggradigt jävla excentrisk : En biografi över Bo Widerberg
Isbn: 978-91-1304-373-9
Förlag: Norstedts
Kategori:
Memoarer & Biografier
Tillgänglig sedan: november 2011

E-bok

Höggradigt jävla excentrisk : En biografi över Bo Widerberg

Heter en biografi Höggradigt jävla excentrisk och utspelar sig i svensk filmmiljö kan den bara handla om Bo Widerberg. Hans far fick låna pengar för att kunna lösa ut honom och modern från BB och han gick bara nio år i skolan, men han bildade sig själv med hjälp av en glupande aptit på musik, konst, litteratur och film.
Med hjälp av bland annat intervjuer med nära nittio närstående, medarbetare och fiender berättas här hur filmer som Kvarteret Korpen, Elvira Madigan, Mannen på taket och Lust och fägring stor kom till. Bo Widerberg handskades med filmkameror och skådespelare på sätt som aldrig gjorts förut. Biljakt genom Stockholm utan tillstånd, en premiär där de sista rullarna fortfarande ljudlades när de första börjat gå genom projektorn, en film - hans egen - stulen från festivalpalatset i Cannes för omredigering timmarna innan visning - allt kunde hända när Bo filmade.

Hans ovilja att göra någonting på annat sätt in sett eget gjorde att han stämplades som omöjlig. Men åtskilliga medarbetare, och framförallt skådespelare, betraktade honom som den mest insiktsfulle och inspirerande regissör de mött. Han förändrade filmhistorien och vann priser både här och utomlands. Tre av hans filmer Oscarnominerades.

Höggradigt jävla excentrisk är ett porträtt, och ett försök att fånga vad det var som gjorde att många säger att ingen annan lärt dem mer om filmarbete.


Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone