Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Dimma över Albysjön
Isbn: 978-91-9760-102-3
Förlag: Bokförlaget Alerta
Kategori:
Romaner
Tillgänglig sedan: november 2011

Även tillgänglig som: Ljudbok
E-bok

Dimma över Albysjön

Ingenting är som det ser ut att vara, men vem kan ana verkligheten bakom den polerade ytan? "Skäm inte ut oss inför grannarna! Det som händer här hemma angår bara oss, kom ihåg det!"

Bokens trovärdiga karaktärer inger hopp och stannar i minnet: Pelle, som på äventyrliga vägar besöker sin sinnessjuka mamma på Huddinge sjukhus, sanningsälskande Sofia, som blir sviken, Helena och Yannis, som övervinner fördomar hos sina familjer, duktiga Jenny, som inte har någon högre önskan än att bli sedd av sina föräldrar. Deras mötesplats är skolan, samhällsspegeln. De vuxna har nog med sitt och slår dövörat till och skolans möjligheter att hjälpa är begränsade.

Recensioner:

I sin roman "Dimma över Albysjön" har författaren lyckats ge sina romanfigurer röster som verkligen berör och dröjer kvar hos läsaren. När föräldrar och vuxna abdikerar får dessa barn och ungdomar klara sig bäst de kan. Romanen ger också en smärtsam inblick i skolans vardagsliv, där ingenting förskönas. Ändå har Montmar på ett beundransvärt sätt lyckats med konststycket att ingjuta framtidshopp. Efter 30 år som lärare kan hon sin skola utantill. Skildringen bidrar i hög grad till debatten om skolans inre liv, där många uttalar sig utan verklig insikt i problemställningarna. Som en sidoeffekt får även det svenska rättsväsendet på huden. Romanen är ett led i hennes kamp mot segregationen och mot avskaffandet av språkutbildningen på Södertörns högskola. Alla barn har rätt till en bra utbildning. Även ungdomar som bor i kommuner med många olika kulturyttringar.

Frank-Michael Kirsch, Södertörns högskola


En guidad tur genom skolungdomarnas värld

   Läsaren tillåts, ur ett ungdomsperspektiv, ta del av det liv som omgärdas och styrs av skolans skyddade verkstad, generationsklyftor, skola/föräldrarelationer, kulturkrockar men också av den bitterljuva ungdomskärleken, mobbningen och betygshetsen allt i en och samma smältdegel. För föräldragenerationen blir boken en guidad tur genom ungdomarnas värld som kan vara mycket lärorik för den som vågar ta till sig den erfarenhetsbaserade informationen men också en spännande och intressant läsning. För skolans företrädare, ledare och lärare, måste berättelsen upplevas som ett igenkännande - vi vet vi har upplevt det själva? om än i vissa stycken på ett brutalt sätt. Måhända kan boken ge upphov till diskussioner och analys och föda idéer som kan användas i skolans ständigt pågående förändringsarbete. För ungdomarna själva bör boken erbjuda några timmars intressant och spännande läsning, som visar att man aldrig är ensam om sina problem. Man delar dem alltid med andra. Dessutom är den värld och det system vi lever i ofta grundorsaken och inte de egna tillkortakommanden. Anna Eriksson, 2007-07-16


Fängslande underhållning om fördomar

Bokens trovärdiga karaktärer inger hopp och stannar i minnet: pojken Pelle som på äventyrliga vägar besöker sin sinnessjuka mamma på Huddinge Universitetssjukhus, flickan Sofia som utsätts för sexuella övergrepp i en byråkratiserad och handlingsförlamad skola, kärleksparet Helena och Yannis som övervinner fördomar hos sina svenska och grekiska familjer. Författarinnan kan det, som en gång i tiden skulle bli världens bästa skola, ut- och inifrån. Dimma över Albysjön är bra och fängslande underhållning, men lika mycket ett engagerat och kunnigt inlägg i skoldebatten.
FMK, 2007-06-16
 



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone