Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Glädjedödarna
Isbn: 978-91-7566-896-3
Förlag: Timbro förlag
Kategori:
Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: maj 2012

E-bok

Glädjedödarna

De har utnyttjat vetenskap och moral för att göra det oskyldigaste nöje till samhällshot, från dans och serier i går, till kall öl och godis i dag. Inget problem har varit för stort för att landa i futtigt förmynderi, som när makarna Myrdals program för att möta befolkningsminskningen slutade i inventering av medborgarnas linneskåp. Inga problem är heller för små, som när Kalmar kommun i dag byter ut barnens däcksgungor av rädsla för att barnen ska få cancer av att tugga på däcken.

I varje sådan fråga har vanligt folk, affärsidkare och någon enstaka opinionsbildare funnit sig stå mot en enad kår av experter, politiker och myndigheter som till synes haft moralen, vetenskapen och det sunda förnuftet på sin sida. Så här i efterhand kan de flesta skratta åt eländet.

I den här boken går Mattias Svensson igenom vår tragikomiska historia av dansbaneelände och befolkningskris och ifrågasätter i ljuset av dem dagens hotbilder och förbud. Han skärskådar förmyndarnas ideologi, moral, vetenskap och politik. Slutsatsen är att de nöjsamt liberala lättingarna, snarare än den allvarsamma expertisen bakom förmynderiet, har rätten på sin sida. Ofta utan att veta det själva.

Mattias Svensson är skribent och författare. Han skrev 2005 boken Peta inte i maten! som avslöjade överdrifter och förmyndarmentalitet i debatten om mat, vikt och hälsa.


"Vi som har en mer pragmatisk än principiell syn på förbud, frihetsbegränsningar och förmynderi får en tuff utmaning. Svensson tvingar oss att skärskåda och ompröva våra argument. Glädjedödarna är ett passionerat försvar för friheten att välja även i de fall då valen kan ifrågasättas."

Björn Johnson,
statsvetare och forskare vid Malmö högskola


Den här boken kommer att reta gallfeber på Folkhälsoinstitutet, kristdemokrater, nykterister, barnmorskor, hälsofantaster, folkpartister, frireligiösa, miljövänner, regeringen, hönsmammor, viktigpettrar, Systembolagsdirektörer, Siewert Öholm, Göran Greider och halva vänstern. Den är med andra ord riktigt bra.

Magnus Betnér


Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone