Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Sveriges statsministrar under 100 år. Thorbjörn Fälldin
Isbn: 978-91-0013-245-3
Förlag: Albert Bonniers förlag
Kategori:
Memoarer & Biografier E-single
Tillgänglig sedan: september 2012

E-bok

Sveriges statsministrar under 100 år. Thorbjörn Fälldin



Thorbjörn Fälldin, lantbrukaren och centerpartisten från Ångermanland, blev statsminister 1976 genom att besegra Olof Palme och en socialdemokrati som innehaft regeringsmakten i 44 år.
Frågan som avgjorde var kärnkraften; Fälldin ansåg den så riskfylld att den måste avvecklas. Maktväxlingar blev därmed ett naturligt inslag i svensk politik. Under perioden 1976–1982 ledde Fälldin tre olika regeringar. Kärnkraften fortsatte att skapa konflikter. Strukturproblem i det svenska näringslivet och en djup ekonomisk kris var andra utmaningar som Fälldinregeringarna ställdes inför.
Den sovjetiska ubåt som 1981 upptäcktes i Gåsefjärden blev Fälldins allvarligaste internationella utmaning.
Striden om kärnkraften ledde till Fälldins fall. Han anklagades för att ha svikit sitt löfte om avveckling. Centern förlorade stort i flera val. 1985 avsattes Fälldin av sitt eget parti.


Thorbjörn Fälldin, lantbrukaren och centerpartisten från Ångermanland, blev statsminister 1976 genom att besegra Olof Palme och en socialdemokrati som innehaft regeringsmakten i 44 år. Frågan som avgjorde var kärnkraften; Fälldin ansåg den så riskfylld att den måste avvecklas.

Maktväxlingar blev därmed ett naturligt inslag i svensk politik. Under perioden 1976–1982 ledde Fälldin tre olika regeringar. Kärnkraften fortsatte att skapa konfl ikter. Strukturproblem i det svenska näringslivet och en djup ekonomisk kris var andra utmaningar som Fälldinregeringarna ställdes inför. Den sovjetiska ubåt som 1981 upptäcktes i Gåsefjärden blev Fälldins allvarligaste internationella utmaning.

Striden om kärnkraften ledde till Fälldins fall. Han anklagades för att ha svikit sitt löfte om avveckling. Centern förlorade stort i flera val. 1985 avsattes Fälldin av sitt eget parti.




Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone