Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Venus i päls
Isbn: 978-91-8656-710-1
Förlag: Vertigo Förlag
Kategori:
Romaner Fantasy & SF Kulturhistoria Dramatik
Tillgänglig sedan: juni 2013

E-bok

Venus i päls

Leopold von Sacher-Masoch (1836–95) var en uppburen författare på sin tid: hans romaner var storsäljare och översattes till många språk. Allting ändrades i det ögonblicket då psykiatern Krafft-Ebing använde Masochs namn för att döpa en av de sexuella perversionerna, liksom han också använde Markis de Sades. Plötsligt blev Sacher-Masochs texter obscena.

Venus i päls från 1870 räknas numera som en av världslitteraturens stora erotiska klassiker. Den romantiskt lagde Severin förälskar sig i den frimodiga Wanda. När hon vägrar bli hans hustru förklarar han sig vilja bli hennes slav. De upprättar ett kontrakt där han överlämnar sig till liv och lem åt hennes godtycke: hennes enda plikt är att bära päls när hon piskar honom. Den märkliga kärlekshistorien accelerar mot katastrofen. Ännu märkligare är det då vi vet att författaren genomlevde en liknande historia samtidigt som han skrev sin berättelse, som än idag talar till oss om erotisk besatthet och en passion på avgrundens rand.

C-M Edenborg är idéhistoriker. Hans översättning av Venus i päls publicerades första gången 1995. Föreliggande utgåva, inklusive efterordet, har genomgått ytterligare genomarbetningar.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone