Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Du ska dö. En dokumentär berättelse om mordet på Fadime Sahindal
Isbn: 978-91-8704-327-7
Förlag: Arx förlag
Kategori:
Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: november 2013

E-bok

Du ska dö. En dokumentär berättelse om mordet på Fadime Sahindal

Min syster är död,
min pappa har dödat min syster!

Så börjar ett autentiskt larmsamtal till SOS Alarm klockan 21.54 måndagen den 21 januari 2002. Den som ringer larmcentralen heter Songu¨l Sahindal och hon har just sett sin syster Fadime mördas av deras pappa. Mordet blir det tragiska slutet för en ung kvinna som önskade att själv få skapa sin framtid i Sverige, att själv få välja livsstil och livspartner. Det var ett beslut som inte bara kostade henne en oönskad exil från sin hemstad Uppsala och sina nära och kära i familjen utan också livet.

Det du står i begrepp att läsa är en dokumentär berättelse om Fadime Sahindal, om hennes liv och hennes död och om det rättsliga och samhällspolitiska efterspelet efter mordet på henne. Det är en redogörelse över vad som hände Fadime, över vad hon och andra sade och gjorde i samband med hoten, miss­handeln och slutligen det brutala mordet.

Leif Ericksson var Fadimes och senare även Songüls advokat. Han kom att bli djupt engagerad och berörd av fallet. Songül var den som ensam vittnade mot pappan och det var i hennes lägenhet, i hennes hall, som Fadime sköts till döds. Boken bygger till stor del på Leifs hågkomster tillsammans med Songüls minnen och upplevelser, samt på ett omfattande offentligt material bestående av bland annat tingsrättens och hovrättens domar kompletterat med intervjuer och samtal med ett stort antal personer.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone