Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Spelaren (Telegram klassiker)
Isbn: 978-91-7423-244-8
Förlag: Telegram Förlag
Kategori:
Romaner
Tillgänglig sedan: december 2013

E-bok

Spelaren (Telegram klassiker)

Spelaren är en av Dostojevskij mest kända romaner och publicerades första gången 1867. Berättelsen bygger i stor utsträckning på Dostojevskijs egna spelmissbruk som var ett återkommande problem i hans liv och en ständig källa till hans dåliga ekonomi. Boken lär ha tillkommit i syfte som avbetalning till en tidigare spelskuld.

Handlingen kretsar kring privatläraren Alexei Ivanovich som är anställd hos en rysk general. Generalen är kraftigt skuldsatt och har tvingats pantsätta sitt gods i Ryssland för att likvidera delar av skulden.

Alexei är vansinnigt förälskad i generalens styvdotter och bekänner sig som hennes evige tjänare för att vinna ömsesidig kärlek. Till följd av hennes tanklösa uppmaningar försummar Alexei sin anställning och hemfaller i en hopplös spiral av skuldsättning och kasinospel.

Spelaren
är en intensiv berättelse om komplicerad kärlek, girighet och sociala intriger. Återigen riktar Dostojevskij svidande kritik mot vad han anser vara det moderna livets förfall: kombinationen av materialism och bristen på moralisk rättskänsla. Samtidigt bär denna historia mer än någon annan av hans verk på en personlig prägel i och med hans direkta koppling till spelbegärets avgrunder. Spelaren har gett upphov till inte mindre än tre spelfilmer, en radioteater och en opera.

Fjodor Dostojevskij
är en av de mest lästa och betydande författarna genom tiderna. Än i dag, över hundratrettio år efter hans död räknas hans verk till de några av de främsta inom världslitteraturen. I hans böcker behandlas ofta de stora frågorna då han, träffande och tidlöst, dissekerar den mänskliga naturen i spänningen mellan det låga och sublima.

Dostojevskijs böcker har blivit översatta till fler än 170 språk och har influerat en rad framstående författare och filosofer som Hemingway, Chekhov, Sartre och Nietzsche.

Omslag
: Jesper Wiking



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone