Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Tiberius: Kejsare mot sin vilja
Isbn: 978-91-7545-013-1
Förlag: Historiska media
Kategori:
Memoarer & Biografier
Tillgänglig sedan: april 2014

E-bok

Tiberius: Kejsare mot sin vilja

Tiberius, Augustus efterträdare som kejsare av Rom och en av sin tids största fältherrar är numera en av de stora drivkrafterna i Capris turistindustri. Varje dag besöker hundratals turister ruinen efter hans palats och får höra bloddrypande historier om Tiberius grymheter.

Tiberius (42 f Kr–37 e Kr) var samtida med en rad personer som i historieböckerna ofta ansetts betydligt intressantare än han själv. Med två av dessa, kejsare Augustus och fältherren Marcus Agrippa, var han släkt. I hans barndomshem kom och gick berömda författare som Horatius, Vergilius och Livius. Att Tiberius var samtida med huvudpersonerna i Evangelierna gör honom ännu mer intressant, plus att han ofrivilligt kom att bidra till en världsreligions födelse. Om han hade beordrat Pontius Pilatus att skona den judiske upprorsmakaren i Judéen skulle vår världshistoria kanske se annorlunda ut i dag.

Tiberius levde i en politisk brytningstid, då romarriket övergick från att vara republik till att bli kejsardöme. Pliktkänslan var Tiberius kompass i livet men samtidigt gick han sin egen väg. Han var en komplex natur, hans liv följde inte någon rät linje och det var först sent i livet som han motvilligt insåg att hans öde var att bli kejsare.

Gunnar Dahl har valt ett lite annorlunda berättarsätt, åtminstone för en Historiska Media-bok. Varje kapitel inleds med en skönlitterär betraktelse, medan Dahl i övrigt skriver mer traditionellt om Tiberius och hans tid. Det är en utmärkt kombination av faktabok och roman vilket gör läsningen både givande och underhållande och det känns som om man kommer Tiberius närmare än i en vanlig biografi.

Gunnar Dahl är doktor i historia och författare till bland annat böckerna Flickan och löjtnanten, Gud och pengar och moral samt Trade, Trust and Networks.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone