Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Odödlighetens elixir
Isbn: 978-91-9813-052-2
Förlag: Tenenbaum
Kategori:
Romaner
Tillgänglig sedan: juli 2014

E-bok

Odödlighetens elixir

"Inte förrän det på allvar gick upp för mig att jag var döende insåg jag – som den siste Spinoza – att jag var den ende som kunde minnas min grandonkels berättelser om vår släkt från tider dit min barndom inte nådde, att jag var den ende som kunde minnas farmors och farfars bittra om än underhållande gräl, att jag var den ende som kunde minnas vad som hände den dagen när min tvillingbror Sasha dog. Inte förrän då drabbades jag av insikten att mitt livs stora nederlag inte var att jag skulle ryckas ut ur livet, utan att när detta sker kommer alla som har gått före mig att falla i glömska."

Den märkliga släkten Spinoza har vandrat genom historien och Europa. Vägen har kantats av krig, förföljelser och uppbrott och med sig har de också burit generationers berättelser om kärlek, livsglädje och hopp.

I en sjukhussäng ligger Ari Spinoza. Innan han dör vill han föra vidare berättelserna om hans judiska släkt som grandonkel Fernando matat honom med som barn. Gradvis förstår han att alla historier och skrönor leder fram mot en och samma hemlighet: Odödlighetens elixir. Aris slutord blir en storslagen krönika genom tusen år av Europas historia, från 1100-talets Lissabon till vår egen tid.

I "Odödlighetens elixir" får vi bland annat möta den 350 år gamla Salman de Spinoza, Voltaire som inte kan motstå det unga fysikgeniet Shoshana, Hitler och Stalin i ett parti schack samt författarinnan Chiara vars roman inspirerade Goya till ett av hans mest kända verk. Allt och alla hänger ihop i denna fängslande roman om kärlek, sorg och livsbejakande humor.

Gabi Gleichmann föddes 1954 i Ungern. Som barn flyttade han till Sverige och gjorde sig senare känd som skribent och litteraturkritiker. Han har även varit ordförande i svenska PEN. Sedan 15 år tillbaka delar han sin tid mellan Sverige och Norge, där han driver Agora, ett bokförlag med inriktning på högklassig internationell samtidsprosa. "Odödlighetens elixir" är hans debutroman.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone