Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Inferno - USA:s resa från härdsmälta till kolrusch
Isbn: 978-91-7657-018-0
Förlag: Telegram Förlag
Kategori:
Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: februari 2015

E-bok

Inferno - USA:s resa från härdsmälta till kolrusch

»Klas Lundström måste vara Sveriges mest underskattade reportageförfattare.«
Dagens Nyheter

Inferno är en bok om energi och de industrier som tänder USA:s lampor. En hisnande resa med början i Harrisburg där »det omöjliga« inträffade i form av en kärnkraftsolycka vid Three Mile Island våren 1979. Härdsmältans offer för alltjämt en seglivad kamp mot myndigheter och atomindustrin för upprättelse och sanningens slutliga seger över »en av USA:s största mörkläggningar«.

I den amerikanska Västern har den storskaliga utvinningen av olja, kol, naturgas och uran helt ritat om livskartan i de forna nybyggar­delstaterna Wyoming, Montana, Norra och Södra Dakota. Levnadsvillkoren för invånare och Moder jord är inte längre desamma, och tack vare en helig allians bestående av »ideologi, religion och ekonomi« fortsätter kortsiktiga ekonomiska och politiska intressen att diktera utvecklingen.

USA:s president Barack Obama närmar sig slutet på sin andra mandatperiod. Hur mycket har han hunnit, velat och kunnat samlat på sig i form av trovärdig klimatpolitik? Den som utmanar den amerikanska energiindustrins till synes självklara maktpositioner utmanar inte bara USA:s geo­politiska överhöghet – den ifråga­sätter även dess identitet.

Inferno publicerades hösten 2014 som reportageserie i bokform. I den här samlingsvolymen finner läsaren alla delar samt nyskrivet material. Klas Lundström är författare och grävande journalist som bl.a. rapporterat för medier som Sveriges Radio, The Guardian och New Zealand Herald.

RECENSIONER

“Klas Lundströms gedigna arbete, där det personliga i allra högsta grad är politiskt, pekar på de smala lösningar som i slutändan förgör vår planet. Språket präglas av en ödesmättad ton som problematiserar men också ger många svar på vägen. Samtidigt som individen får sin rättmätiga plats, handlar det om ett lands historia och identitet, om att USA måste börja ta steg i en helt ny riktning för att kunna bygga upp den välfärd som en gång gjorde att människor vallfärdade dit. Inferno är ett skarpt vittnesmål om korruption och orättvisa, där drömmen om Amerika minst sagt känns som en väldigt avlägsen hägring.”
– Emilia Aalto, Tidningen Kulturen



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone