Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Svensk Bostadsbrist för Dummies: Roman och Fakta - Två böcker i en!
Isbn: 978-91-7569-252-4
Förlag: Books on Demand
Kategori:
Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: mars 2015

E-bok

Svensk Bostadsbrist för Dummies: Roman och Fakta - Två böcker i en!

För oss svenskar, i alla fall vi som håller till i större städer, känns det naturligt att stå i kö för att kunna hyra en lägenhet. Vi ser det som en förmån att efter bara ett par års köande få en lägenhet i en avlägsen förort. Har vi större tålamod än så och väntar i ytterligare tio år kan vi till och med få bo i stadens mer urbana delar. Medan vi väntar i kön har vi gott om tid till att sysselsätta oss med andra saker. Våra flyttlass går mellan olika andrahandskontrakt och uthyrningsförråd. Ofta flera gånger om året. Är vi mer framåtsträvande och har möjlighet att ordna fram ett par hundra tusen under bordet kan vi göra en svartaffär och köpa oss förbi kön.

Faktadelen ger en kortfattad historisk tillbakablick och besvarar frågan varför bostadsköerna i Sverige snarare ökar än minskar och varför stat och kommun är ointresserade av att bygga bort köerna. Kanske drar du lite på munnen när du ser ett gammalt fotografi av öststatsmänniskor som står i kö med pengar i handen, samtidigt som butikens hyllor gapar tomma. År 2015 står hundratusentals svenskar i kö för att hyra bostad samtidigt som de har pengar att betala med. Finns det någon skillnad?

I romandelen får vi följamed Line, Micke, Johan och Cissi på en resa genom Stockholms bostadsmarknad. De har bra jobb och goda inkomster, men hamnar ändå i knipa. De står i kö, säljer svart, försöker få till byten, blir lurade, hamnar i Hyresnämnden och fixar och trixar. Ungefär som folk i allmänhet alltså. Line har bott utomlands och har svårt att se fördelarna med en reglerad bostadsmarknad. När hon bodde ute i Europa var allting så mycket enklare. Något som hon gärna påpekar så fort hon hinner. Cissi tycker i grund och botten att det svenska systemet är bra, men tar själv en del genvägar få att nå sina mål. Johan försöker följa reglerna och har en grundmurad tro på att hyresregleringen gynnar dem som har det tuffast på bostadsmarknaden. För Micke spelar det ingen roll om marknaden är reglerad eller fri. Han klarar sig alltid och ser dessutom till att tjäna en hacka om han får chansen.




Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone