Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Minnesfragment
Isbn: 978-91-7465-912-2
Förlag: Nomen förlag
Kategori:
Memoarer & Biografier
Tillgänglig sedan: juni 2015

E-bok

Minnesfragment

Författaren skriver i prologen till boken:” Min vagga stod på översta våningen i ett stort hus strax intill järnvägen i ett litet stationssamhälle i norra Småland. Mina första tydliga minnen bär jag med mig från 4-årsåldern, men tack vare min ringa ålder var jag lyckligt ovetande om det rysliga som hände ute i Europa just då. Andra världskriget hade precis brutit ut, Stalins terror i Sovjetunionen pågick som värst och nazismen hade börjat visa sitt rätta ansikte i Tyskland. Min far byggde ett nytt hus ett par stenkast bort och ansågs därför vara en obotlig optimist. Vi flyttade in i det nya hemmet strax före 9 april 1940, då tyska trupper ockuperade Danmark och så småningom också Norge. Vad jag minns från den tiden är själva flyttningen och de vuxnas huvudskakningar när den hotfulla situationen kom på tal.


Mitt minnesflöde är ganska ostrukturerat och saknar klar kronologi – den bortre gränsen är som sagt fyraårsåldern och avgränsningen framåt i tiden är början av 50-talet, då jag flyttade till Eksjö för gymnasiestudier. Där slutar barndomen och där börjar ungdomstiden.


Minnesanteckningarna här är främst avsedda för mina närmaste i efterkommande led. Måhända är de genom sin lokala anknytning också av intresse för andra läsare. De kan kanske, i bästa fall, förklara och ge perspektiv på ett och annat i min och min familjs livshistoria.”



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone