Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Knapptryckarkompaniet : Rapport från Sveriges riksdag
Isbn: 978-91-7353-746-9
Förlag: Bokförlaget Atlantis
Kategori:
Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: mars 2017

E-bok

Knapptryckarkompaniet : Rapport från Sveriges riksdag

Anne-Marie Pålsson, den före detta moderata riksdagsledamoten som uppfann rut-avdraget, skildrar här intrycken från sin tillvaro i Sveriges riksdag. Hon vill förklara inte bara vad som tilldrar sig bakom de stängda dörrarna utan också varför det ser ut som det gör i maktens centrum. Boken avslutas med förslag på vad som kan göras för att vitalisera demokratin.

Sverige har kanske västvärldens starkaste parlament. Alla maktbefogenheter har samlats där. Men riksdagsledamöterna är svaga. Den politiska makten utövas inte i riksdagen utan av partieliterna.
Hur makten kunde glida ur de folkvaldas händer? Hur kunde grundlagens inledande paragrafer: All offentlig makt utgår från folket och Riksdagen är folkets främsta företrädare så tömmas på verkligt innehåll?
Detta är en personlig, men analytisk, skildring av makten i riksdagen, skriven av den före detta moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson, rut-avdragets uppfinnare. Den beskriver de interna strukturer som är helt okända för väljarna men som mer än något annat bestämmer maktförhållandena och som förklarar varför skillnaden mellan verkligheten och grundlagens intentioner är så stor.
Knapptryckarkompaniet avslutas med förslag på vad som kan göras för att stärka medborgarnas inflytande och vitalisera demokratin.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone