Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Jämställda
Isbn: 978-91-9828-723-3
Förlag: Hjalmarson och Högberg Bokförlag
Kategori:
Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: september 2017

E-bok

Jämställda

Kvinnor och män har blivit mer jämställda. Men fortfarande leder familjebildning ofta till omfattande kvinnligt dubbelarbete trots att många småbarnsmammor arbetar deltid. Som tack för sin insats får kvinnorna försämrad hälsa och löneutveckling samt lägre pension.
Kvinnor är sjukskrivna dubbelt så mycket som män. Värst drabbade är mammor i åldrarna 30–45 år. Deras sjuklighet domineras av stressrelaterade besvär. Men regeringen och allianspartierna kräver att kvinnorna ska arbeta heltid för att bli jämställda med männen.
Varför ska jämställdhet alltid mätas med mannen som måttstock? Ettåringar blir sjuka två till fyra gånger så ofta om de är på dagis istället för hemma. Varför inte vänta lite med förskoledebuten till deras immunförsvar hunnit utvecklas? Skulle vuxna acceptera att själva vara sjuka mer än nödvändigt?
Svenska politiker prioriterar jämställdhet utifrån en manlig norm som säger att barn inte får inkräkta på yrkesarbete och karriärer. Men barnen behöver mer av vår tid, och det kan bäst tillgodoses om båda föräldrarna minskar sin arbetstid.
Per Kågeson visar att föräldraledigheten kan utvidgas till 24 månader utan att detta kostar stat och kommuner mer än dagens modell med tidigare debut i förskolan. En sådan föräldrapenning kan delas i tre lika delar varav en är överlåtbar. Han föreslår också ett statligt stöd till föräldradeltid som gör det ekonomiskt möjligt för föräldrar av båda könen att jobba sextimmarsdagar medan barnen är små. Båda åtgärderna stärker kvinnans ställning och främjar jämställdhet.
Per Kågeson är fil.dr. i miljösystemanalys och författare till ett trettiotal böcker. De flesta behandlar trafik-, energi- och miljöfrågor, men han har också skrivit boken Tid för barn? som 2005 gav upphov till omfattande debatt om vårt gemensamma ansvar för de minsta.


Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone