Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Hans Järta. En biografi
Isbn: 978-91-7545-516-7
Förlag: Historiska media
Kategori:
Memoarer & Biografier Historia
Tillgänglig sedan: december 2017

E-bok

Hans Järta. En biografi

Nominerad till Stora Fackbokspriset 2017!

»En underhållande, sympatisk och lättläst biografi. Petri vill genom att skildra en inflytelserik person spegla en intellektuell brytningstid i Sveriges historia.« Östra Småland

»Gunnar Petri lyckas utomordentligt väl med att levandegöra upplysningstiden, påverkan från franska revolutionen och liberalismens intåg i landet som en grund för det moderna Sverige.« Bibliotekstjänst

Hans Järta: mannen som speglar en omvälvande tid i Sveriges historia

Hans Järta (1774–1847) är en av de personer som bäst speglar den turbulenta tid då grunden läggs till det moderna Sverige. Han var en av ”1809 års män” som ur nederlag och militärkupp banade väg för en fredlig och framgångsrik omvandling av samhället.

Hans Järta var en mångsidig man – revoltör, satiriker och publicist, finansminister och ämbetsman, självständig intellektuell och stridbar polemiker. Vid statskuppen 1809 intog han en ledande roll och blev sedan huvudförfattare till den nya regeringsform som skrevs i en rasande fart.

Gunnar Petri skildrar Hans Järtas händelserika och betydande liv. Boken ger en god inblick i en omvälvande tid i Sveriges historia. Gunnar Petri har tidigare varit statssekreterare, generaldirektör och VD för STIM.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone