Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Hitlers München
Isbn: 978-91-2715-119-2
Förlag: Natur & Kultur
Kategori:
Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: januari 2018

E-bok

Hitlers München

München på 1910-talet den demokratiska, konstälskande, pacifistiska staden; Thomas Manns, Vasilij Kandinskijs, Franziska von Reventlows stad. Men efter första världskriget ställs allt över ända, och fram träder korpralen Adolf Hitler, som kommit till staden före kriget som utarmad hötorgsmålare. Han suger upp de bittra stämningar som uppstått med förlusten i kriget och är efter några år obestridd ledare för det växande nationalsocialistiska arbetar partiet. Som sådan kommer han att störta Tyskland, Europa - ja, världen - rakt ned i helvetet.

Hur kunde det gamla München föda fram en sådan gestalt? Var i denna stad fick han uppslagen till nationalsocialismen, antisemitismen, hakkorset, livsrumsteorin? Var i stadens underjord plockade han upp sina beryktade kumpaner?

Gåtan blir ännu svårare att lösa sedan forskare identifierat Hitler i en filmsnutt från den judiske revolutionären Kurt Eisners begravningsfölje 1919. Hur kunde Hitler bära röd armbindel i februari bara för att gå med i det blivande nazistpartiet i oktober?

Svante Nordin är professor i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet och en av landets mest produktiva facklitterära författare. Han har bland annat mottagit Stora fackbokspriset, Tegnérpriset och John Landquists pris samt nominerats till Augustpriset.


Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone