Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Fönster mot kosmos: en bok om Edith Södergran
Isbn: 978-91-2712-804-0
Förlag: Natur & Kultur
Kategori:
Barn & Ungdom 9-12 år Litteraturvetenskap
Tillgänglig sedan: november 2011

E-bok

Fönster mot kosmos: en bok om Edith Södergran

”För vem skriver du egentligen? Du är en svensk flicka som bor i Ryssland och skriver på tyska. Vem tror du någonsin kommer att läsa dina dikter?” Edith Södergran hade för första gången visat sina dikter för en utomstående när hon fick detta fräna omdöme. Hon som hade hoppats på beröm! Som tur var gav hon inte upp utan gjorde ett försök att skriva på sitt modersmål – svenska.

I Fönster mot kosmos skildras poeten Edith Södergrans märkliga livsöde. Hon växte upp i Sankt Petersburg i Ryssland, gick i en tysk skola, tillbringade somrarna i finska Karelen och hade svenska föräldrar. Hon drabbades av den fruktade sjukdomen lungtuberkulos redan som sjuttonåring. Hennes vuxna liv kom att bestå av dyrbara friska stunder mellan sjukdomsutbrott och sanatorievistelser. Under sitt korta liv hann hon ändå uppleva kärlek och stark vänskap lika väl som besvikelser och isolering, litterära framgångar och skoningslös kritik. I hennes dikter känner unga än idag igen sin egen längtan och känsla av utanförskap.

Edith Södergran frigjorde svensk dikt från den bundna formen och öppnade fönster mot kosmos från nordens lyrikscen. Hon blev 1900-talets främsta förnyare av svensk poesi och en portalfigur i det som kallas den lyriska modernismen. Få förstod hennes storhet under hennes livstid, men efter sin död har hon fått en stor läsekrets och blivit en kultfigur för poeter i både Sverige och Finland.

Författaren berättar entusiasmerande om historien och människorna i den, både världshändelser och vardag levandegörs skickligt. Boken ingår i en serie historiska biografier för ungdom, kan användas som bredvidläsning i skolan och passar även att sätta i händerna på en historieintresserad tonåring.

Ålder: 12 och uppåt

Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone