Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Miljardären som försvann
Isbn: 978-91-8660-329-8
Förlag: Bladh by Bladh
Kategori:
Romaner
Tillgänglig sedan: november 2011

E-bok

Miljardären som försvann

Miljardären som försvann är skriven med inspiration från händelserna kring den svenske finansmannen Carl-Eric Björkegrens försvinnande i mitten av 1990–talet. Fallet är olöst och en mordutredning är fortfarande öppen, även om man inte arbetat aktivt med fallet på många år.

Carl–Eric Björkegren lyckades på rekordtid och med djärva spekulationer under 80–talets haussade fastighets– och finansmarknader skrapa ihop en av Sveriges största förmögenheter. Han levde ett minst sagt glamouröst liv; bodde i ett palats på Djurgården i Stockholm, hade en omtalad konstsamling, lät sig köras runt i en Royce Rolls och syntes ofta i kändisvimmlet. Sedan kom kraschen – Björkegren förlorade allt och tvingades flytta till sin sommarbostad i Viken utanför Helsingborg. Huset stod högt på konkursförvaltarens lista. Han var utblottad.

Sommaren 1994 försvann Björkegren spårlöst. Passet, necessären och resegarderoben var borta och polisen hittade spår av tumult i villan. Rapporter om att Björkegren har synts i olika delar av världen började snabbt strömma in till polisen. Men trots en omfattande polisutredning lyser resultaten med sin frånvaro. Frågorna om vad som egentligen hände är alltjämt obesvarade: stack Björkegren för att leva ett nytt liv utomlands på pengar som han smugglat undan i olika skatteparadis? Blev han kidnappad eller mördad? Eller tog han sitt eget liv?

Miljardären som försvann är helt och hållet uppdiktad men har botten i en omfattande research som involverar såväl familj, konkursförvaltare och affärsbekanta till den verklige Eric Palmér, dvs Carl-Eric Björkegren. Bokens huvudkaraktärer har getts fingerade namn för att inte förväxlas med verkliga personer, och för att ge texten större frihet.

Ola Lauritzson är uppvuxen i Helsingborg i Skåne, samma stad som Carl-Eric Björkegren försvann ifrån i mitten av 1990-talet. Ola är utbildad civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm men har de senaste åren blivit mest bekant för sitt arbete inom kost och hälsa. Allt sedan han kom ut med sin första bok, Gå ner i vikt med GI-metoden, har han varit en av Sveriges mest sålda fackboksförfattare med en total försäljning på fantastiska en halv miljon böcker! Många av titlarna är översatta till ett flertal europeiska språk. Miljardären som försvann är Olas första roman. Sara Palmquist, en tidigare kollega till Ola, har medverkat i att färdigställa boken.

Därför ger jag ut Miljardären som försvann:
"Ola och jag hamnade vid samma lunchbord på bokmässan i Göteborg 2010. Vi kände inte varandra – men jag har alla hans GI-böcker hemma! – och jag skröt lite om mitt nya förlag. En stund senare dök han upp i min monter och berättade att han hade skrivit något helt annat än sina tidigare böcker: en roman som baserades på en verklig historia. Spännande! tyckte jag, och kort därpå hade vi inlett ett samarbete som varit otroligt proffsigt och kul!"/Annika Bladh

Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone