Hoppa till innehållet
Omslagsbild för THX-doktorn Elis Sandberg
Isbn: 978-91-8683-937-6
Förlag: FramSteget Bokförlag
Kategori:
Memoarer & Biografier Medicin & hälsa
Tillgänglig sedan: januari 2013

E-bok

THX-doktorn Elis Sandberg

”Mitt preparat kan bota kräfta”
Det vill säga cancer, hävdade veterinärmedicine doktor Elis Sandberg i Aneby på Småländska höglandet i början av 1950-talet. Hans tes var att stimulera kroppens immunförsvar och att på så sätt kunna bota olika sjukdomar.
Det medicinska etablissemanget gick i taket och det var början till en personförföljelse som söker dess like. Men det fanns massor av människor som bevisligen blivit hjälpta och det gavs över tio miljoner injektioner av preparatet THX som framställdes av kalvbräss!
Under 1980-talet var doktor Sandberg den mesta kändisen i Sverige, hela 78 procent av befolkningen visste vem han var, enligt en opinionsundersökning.
Två gånger flydde han landet men återvände besviken, varken i USA eller Argentina ville man forska utan bara tjäna pengar på preparatet.
Socialstyrelsens chef Bror Rexed avskydde verksamheten men det var många riksdagsledamöter som ställde upp på Sandberg. Och inte minst kändisar som Birgit Nilsson, Lars Roos, Alice Lyttkens och till och med Anita Ekberg!
THX blev godkänt som naturläkemedel för injicering 1987, men då var Sandberg utbränd och till åren kommen. Han dog besviken två år senare, det blev ingen bred forskning.
I denna berättelse på 140 sidor med ett 60-tal bilder får vi också veta hur Elis Sandbergs verksamhet satte fart på ett helt samhälle, i dag är han en hjälte och står som byst vid resecentrumet. Det var hit tiotusentals patienter steg av tåget för att under några veckor få sina injektioner.
Författaren Göran Engström arbetade under över 40 år som journalist i Aneby och det finns många bilder i boken som han själv tagit men även från Sandbergs privata arkiv.
Möt denne doktor och förvånas över hur en människa kan stå ut med åratal av hetskampanjer. Och numera sätter man in stora forskningsresurser om just kroppens immunförsvar.
Elis Sandberg i Aneby var verkligen före sin tid!



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone