Hoppa till innehållet
Omslagsbild för William Cowper : Jag älskar vandra på en lantlig stig
Isbn: 978-91-9808-901-1
Förlag: Mai Linh förlag
Kategori:
Lyrik Memoarer & Biografier
Tillgänglig sedan: april 2013

E-bok

William Cowper : Jag älskar vandra på en lantlig stig

William Cowper (1731-1800) moderniserade naturlyriken och skildrade det engelska landskapet på ett sätt som talade direkt till läsarna. Han var också en djupt religiös sökare, mannen bakom orden Guds vägar äro outgrundliga (God moves in mysterious ways). Cowpers liv var dramatiskt, med ingredienser av olycklig kärlek, självmordsförsök och galenskap, men också av upplyst klarhet som resulterade i odödliga dikter.
1700-talspoeten Cowper (uttalas "Cooper") är i Sverige i stort sett okänd, nästan aldrig tidigare översatt. Han är dock representerad i den svenska psalmboken med psalmerna 246 och 340. I den anglo-saxiska världen har Cowper fortfarande stor betydelse som en länk mellan Milton och Wordsworth, han förebådade därmed romantiken. I hemstaden Olney norr om London finns ett Cowpermuseum och ett sällskap i hans namn.
I denna bok av Neita Lundquist om William Cowper, med översättningar av hans dikter, brev och hans egen andliga livsberättelse samt en grundlig introduktion till detta betydelsefulla författarskap, kan vi för första gången träda in i en engelsk poets förgångna värld, en värld som ändå på ett outgrundligt sätt är levande för oss.

Neita Lundquist (f. Petrini 1926) var under sitt yrkesliv verksam vid universitetsbiblioteket Carolina Rediviva i Uppsala. Djupt fascinerad av William Cowpers poesi tog hon sig an uppgiften att göra honom tillgänglig även för svenska läsare, en pionjärgärning i kulturens och lyrikälskarnas tjänst. "Jag älskar vandra på en lantlig stig" är Neita Lundquists debut som författare och översättare.


Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone