Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Ben-Hur: En berättelse från Kristi tid (Telegram klassiker)
Isbn: 978-91-7423-209-7
Förlag: Telegram Förlag
Kategori:
Romaner Deckare & spänning
Tillgänglig sedan: oktober 2013

E-bok

Ben-Hur: En berättelse från Kristi tid (Telegram klassiker)

Ben Hur: En berättelse från Kristi tid (1880) anses vara "1800-talets mest inflytelserika kristna bok". Från att den publicerades, och puttade ned Onkel Toms stuga från förstaplatsen, fram till år 1936, då Borta med vinden gavs ut, var det den bäst säljande amerikanska romanen i världen. 1959 års filmatisering av Ben Hur sågs av tiotals miljoner människor och vann 1960 elva Oscars, och som en följd av detta blev boken Ben Hur återigen världens bäst säljande, amerikanska roman. Boken blev också det första fiktiva verk någonsin att välsignas av påven. Än i dag syns den ofta på listor över de mest populära, klassiska amerikanska romaner, något som har frustrerat flertalet litteraturkritiker genom åren.

Lewis "Lew" Wallace, (född 10 april 1827 i Brookville, Indiana, död 15 februari 1905 i Crawfordsville, Indiana) var advokat, unionsgeneral under det amerikanska inbördeskriget, guvernör och statsman, politiker och författare. Han skrev totalt tio böcker, varav Ben Hur: En berättelse från Kristi tid är den absolut mest kända. Boken är översatt till de flesta större språk, såväl som braille och hebreiska. Den har filmatiserats totalt fyra gånger och gjordes så sent som 2010 om till tv-serie. Den har dramatiserats för teaterscenen otaliga gånger, och även för radio.

Berättelsen utspelas i Jerusalem vid tiden runt år noll och handlar om den judiska prinsen och köpmannen Juda Ben Hurs äventyr. Judas barndomsvän Messala återvänder hem som en ambitiös befälhavare över de romerska legionerna. De inser snart att de båda har förändrats och att de har vitt skilda åsikter och ambitioner. Under en militärparad faller en bit tegel från Judas hustak som nästan dödar en romersk guvernör. Utan prövning i en rättegång skickas Juda som galärslav på livstid ombord ett romerskt krigsskepp. Hans mor och syster fängslas och alla familjens tillgångar konfiskeras. Driven av ett brännande hämndbegär och en outsläcklig kärlek för sin familj svär Juda på att åter en dag bli en fri man. Parallellt med Judas prövningar löper berättelsen om Jesus liv och handlingar, han kommer från samma region som Juda Ben Hur och är av samma ålder.

Ben-Hur är ett episkt, actionfyllt äventyr, en mastodontberättelse om de mest grundläggande allmänmänskliga känslorna: kärlek, hat och förlåtelse. Det är en historia om svek, övertygelse och återlösning som stannar kvar i minnet länge efter att man lagt ifrån sig boken, oavsett om man delar boken religiösa värderingar eller inte.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone