Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Svartängeln
Isbn: 978-91-9809-781-8
Förlag: Impactum Bokförlag
Kategori:
Romaner Unga vuxna
Tillgänglig sedan: december 2013

E-bok

Svartängeln

Året är 1703. En tidig höstnatt glider flöjtskeppet Anna Maria in i en lång havsvik i det småländska kustbandet. Skeppet döljer oerhörda rikedomar i ett lönnrum djupt ner i sin runda buk. Den närliggande stapelstaden Westerviks nyblivne tullförvaltare Emanuel Widegren har gömt sig ombord för att söka utröna vart lasten är på väg och vem eller vilka som ligger bakom smyghandeln.

  Att det handlar om smuggling är han förvissad om. Den unge Karl XII befinner sig i härnadståg mot danskar, polacker och moskoviter. Han har utfärdat ett dekret som förbjuder de svenska trupperna att brandskatta besegrade fiender. Men ändå synes någon mäktig och inflytelserik person ha trotsat monarkens påbud.

  Widegrens iver att leta fram sanningen leder honom in på spår som kantas av hotade vittnen och mord. Hans kära maka Cecilia, Silken, Bagge oroas av farorna han utsätter sig för, inte minst under en följd av nattliga äventyr.

  Cecilia är en mångkunnig ung dam med god uppfostran och höviska manér. Nykommen i Westervik vinner hon till bästa väninna Adeline, stadens skönhet med sömnadshandel vid Stora torget. Hon är maka till den hårdföre sjökaptenen August Ankarmalm som misstänks för skumraskaffärer. Han flyr till sjöss och korsar världshaven under återkommande grubbel över sin vackra hustru och sin hatkärlek till henne.

  Silken och Adeline konfronteras gång efter annan med varandra, så även Widegren och Ankarmalm. En uppgörelse stundar och följden blir djupt tragisk. I sorg däröver sätter Emanuel sitt liv på spel.

  Huvudpersonerna omges av ett rikt persongalleri som ger liv och must åt skildringen. Resultatet har blivit en slösande rik och fantastisk berättelse som är mycket mer än en historia om storskalig smuggling. Språket är en njutning att läsa!

 ---

Bibliotekstjänst, Tor Flensmarck:

Sven Kjellgrens tionde titel berättar en ruskig smugglingshistoria med verklighetsbakgrund ... Året är 1703 … Karl XII:s krig pågår. Mäktiga män låter smuggla in krigsbyte trots kungligt förbud… Det är storm, skeppsbrott, dråp och strandsatt sjöfolk, allt välskrivet och väl underbyggt beträffande såväl samtidshistoria som sjöfartstermer och fakta kring segelfartygen. Persongalleriet är omfattande och presenterat inledningsvis. Nödvändiga ordförklaringar finns sist i boken, som passar gammal såväl som ung.

 

Bibliotekstjänst, Ulla Siljeholm:

Tullförvaltare Emanuel Widegren utsätter sig själv för stora risker för att få den brottslige fast. Hans hustru, Silken, får även anledning att oroa sig över makens kärleksaffärer, i synnerhet med väninnan Adeline, som är gift med en brutal sjökapten. Kjellgren har gjort omfattande research och lyckas, trots att persongalleriet består av tvåhundra män och kvinnor, hålla trådarna i sin hand…

Han har lagt sig vinn om att ge språket en lätt arkaiserande prägel – ordlista finns – med utmärkt resultat. Stort utrymme ägnas marina detaljer, dåtida mode, seder och matvanor. Resultatet har blivit en bred, episk skildring, som antagligen får en fortsättning.

 
Julia Söderlind, bibliotekarie och föreståndare för Kunskapskällan i Västervik:

… en av de absolut bästa böcker jag läst och det vill inte säga lite eftersom jag under tonårstiden läste tre-fyra romaner i veckan - allt från Tolstoj till min morbror Ivar Ahlstedt. Svartängeln: Man är där - man är med … när jag läste boken kände jag tjärdoften, brisen och pratet hos människorna ombord! … personbeskrivningarna och berättelsen är så tydlig att man nästan kan höra hästhovsklappret på gatstenarna. … En oerhört intressant tidsskildring … Önskar att alla skolelever finge läsa detta verk! URFENOMENAL! Tack Sven för ett mästerverk! 


Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone