Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Kriget dödar flest - på BB: Utvalda reportage från krigets Afghanistan
Isbn: 978-91-7657-015-9
Förlag: Telegram Förlag
Kategori:
E-single Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: januari 2015

E-bok

Kriget dödar flest - på BB: Utvalda reportage från krigets Afghanistan

Artiklarna i den här boken publicerades ursprungligen i 2009-2011 i Aftonbladet och SvD

”Mazar-e-sharif Maina, 30, ligger utmattad på britsen i väntan på att moderkakan ska komma ut. För några minuter sedan födde hon sitt fjärde barn, en liten flicka som nu lindas in i tyg. Barnmorskan torkar bort blodet som rinner ur den nyblivna modern med en bit tyg som hon sedan slänger i en halvfull plasthink. På britsen bredvid skriker en äldre kvinna till av smärta när hon föder fram en välskapt liten pojke som ynkligt skriker ut sin hälsning till världen. Det är här de afghanska kvinnorna har sin frontlinje och för­lusterna är enorma: 17 000 afghanska kvinnor dör i barnsäng varje år, oändligt många fler än de soldater som stupar i strid.

Här är Afghanistans värsta slagfält: BB.”

Övrig innehållsförteckning:

Byggde bas hos fienden: Svenska truppen intog det ökända fästet – nu slår talibanerna tillbaka.  Johanne Hildebrandt besökte byn Al-i-Zayi i slutet på augusti. Redan då var det tydligt att döden lurade runt hörnet. Den nya taktiken är nämligen enkel: Mitt i byn, på en hög kulle, har svenskarna byggt en bas. Talibanerna svarade med att gräva ner vägbomber, attackera svenskarnas fordon med raketgevär och skrämma lokalbefolkningen till tystnad.

Svenskar i skottlinjen: Hösten 2010 kunde SvD avslöja att de svenska trupperna i Afghanistan hamnat i betydligt tuffare strider än vad som tidigare var känt. Under 2010 följde Johanne Hildebrandt den svenska truppen och levde bland annat med den under fyra månader. I en exklusiv och unik skildring beskriver hon här striderna som svenskarna var inblandade i.

Johanne Hildebrandt anses vara en av Sveriges absolut bästa krigsreportrar och under 20 år rapporterade hon från bland annat Kroatien, Bosnien, Kosovo, Irak, Afghanistan och Somalia. 2012 valdes Hildebrandt in i kungliga krigsvetenskapsakademien. Hon är den första kvinnan i avdelning 1, Lantkrigföring, sedan akademin grundades 1796.

Telegram Journalistik ger ut god journalistik som publicerats genom tiderna – i bokform. Krönikor, essäer, reportage, artiklar, spännande features, djuplodande intervjuer, grävande reportage – journalister från den så omsusade magasinsboomen under 80-, 90- och 00-talet öppnar sina digra arkiv, och det har skrivits fantastiska texter även innan dess som nu kan tillgängliggöras igen. Det skrivs dessutom nya texter, som nu kan läsas direkt – i en e-bok eller en tryckt bok, läsaren väljer.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone