Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Som ett myggbett, flera gånger om dagen : Majken får typ 1 diabetes
Isbn: 978-91-7577-594-4
Förlag: Idus förlag
Kategori:
3-6 år Barn & Ungdom Bilderböcker 6-9 år
Tillgänglig sedan: september 2017

E-bok

Som ett myggbett, flera gånger om dagen : Majken får typ 1 diabetes

"Det här är en fin bok om hur det kan vara när en närstående får diabetes, men det är också en fin vänskapsskildring. Texten är pedagogisk och längst bak finns ett faktaavsnitt för den som vill veta mera. Det finns också massor av charmiga, humoristiska, varma och färgglada illustrationer." Publiceras i BTJ-häftet nr 17, 2017. Lektör Carola Forslund

”Snälla Majken, lek med mig.” Freja drar i Majkens tröja men hon tittar inte ens på Freja fast de är bästa kompisar och grannar.
”Låt mig vara, Freja. Jag orkar inte.” Majken reser sig upp och går till fröken. ”Jag är törstig. Kan jag få vatten?”

Samma kväll berättar Frejas mamma att Majken ligger på sjukhus och kommer vara kvar där ett tag. Mamma ser så ledsen ut att Freja inte vågar fråga vad som hänt. Tänk om hon aldrig mer kommer tillbaka.

Varje dag drabbas två barn i Sverige av typ 1 diabetes. Det är en kronisk livshotande sjukdom som läkarna kan behandla men inte bota. Ingen vet heller varför människor drabbas av typ 1 diabetes. När Majken kommer tillbaka till förskolan efter två veckor på sjukhuset visar Majkens mamma hur insulinsprutor fungerar och hur man mäter sockret i blodet. Barnen och personalen får också veta hur de ska göra när Majken får lågt blodsocker, ett tillstånd som är livshotande om de inte agerar snabbt.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone