Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Farväl till arbetet : sociologiska perspektiv på meningen med att gå i pension
Isbn: 978-91-8816-860-3
Förlag: Nordic Academic Press
Kategori:
Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: september 2017

E-bok

Farväl till arbetet : sociologiska perspektiv på meningen med att gå i pension

I Farväl till arbetet får läsaren lyssna till människors egna röster om meningen med att gå i pension. Här finns de som inget annat önskar än att lämna yrkeslivets vedermödor, till exempel undersköterskan med kronisk smärta som längtar efter att "ta det vackert". Men även motvilliga pensionärer kommer till tals. För renhållningsarbetaren, skådespelaren och prästen har jobbet varit ett kall som de gärna vill fortsätta ägna sig åt.

Vittnesmålen belyser möjligheter och svårigheter när förvärvsarbetets vardag upphör. Att gå i pension kan väcka tankar på livets förgänglighet och förändra hur vi ser på arbete, ekonomi, familj, vänskapsrelationer och fritidsintressen. Erfarenheter, relationer och saker som vi tagit för givna tycks bli extra viktiga.

Sociologerna Mattias Bengtsson, Marita Flisbäck och Anna Lund har intervjuat människor i olika yrken och positioner såväl före som efter pensionstillfället. Med hjälp av existens- och kultursociologiska perspektiv beskriver författarna hur de intervjuade hanterar sin nya tillvaro.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone