Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Agnes von Krusenstjerna
Isbn: 978-91-4623-328-2
Förlag: Wahlström & Widstrand
Kategori:
Memoarer & Biografier
Tillgänglig sedan: november 2017

E-bok

Agnes von Krusenstjerna

Agnes von Krusenstjerna var på trettiotalet Sveriges mest omstridda författare. Den unga socitetsflickan, som vuxit upp till synes bekymmersfritt och harmoniskt men i en sluten miljö med kulturellt och socialt förpliktande traditioner, hade utvecklats till en stor konstnär, som oförskräckt utmanade och chockerade sin samtid. Det verk som utlöste den stora kritikerfejden var Fröknarna von Pahlen, som hon isolerad - och periodvis sinnessjuk - skapat i nära samarbete med sin man, David Sprengel, också han en utstött. Aldrig förr i svensk litteratur hade den unga kvinnans erotiska uppvaknande skildrats med sådan intensitet och sinnessjukdomen så skakande naturalistiskt.

Olof Lagercrantz var en av de unga som stödde Agnes von Krusenstjerna. Genom sin släktskap med henne har han haft fri tillgång till dagböcker, brev, sjukjournaler och familjeminnen och har kunnat teckna ett osedvanligt levande och initierat porträtt.

Biografin över Agnes von Krusenstjerna är Olof Lagercrantz doktorsavhandling. Den utkom första gången 1951 och anses som en av de bästa författarbiografier som har skrivits på svenska. E-boksutgåvan baseras på den tryckta utgåvan från 1980, som till en del hade omarbetats och försetts med nytt förord.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone