Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Bränna vass. : och andra berättelser
Isbn: 978-91-8629-367-3
Förlag: Blue Publishing
Kategori:
Noveller
Tillgänglig sedan: mars 2019

E-bok

Bränna vass. : och andra berättelser

Man vet var och hur de Torstensonska novellerna börjar men aldrig var och hur de slutar. I den till synes fridfulla vingården går en seriemördare lös. På NK i Stockholm blir en man ihjälslagen när han inte kan skilja på gummi och gummi. I fransk teve gör poeten Francois Villon bort sig när han tafsar på programledaren. Från en krypta sänder de döda radio och moraliserande lyrik.
Lars Torstensons texter tar ofta avstamp i en vardag vi alla känner igen. Men de slutar lika ofta på högst oväntade sätt. Ibland blir det rent absurt. Precis så som vardagen är om vi förmår att se den genom dess eget raster. Kanske ska det kallas absurd realism, denna blandning av skrattretande absurdism och allvarliga passager i realismens fåra.
Lars Torstenson arbetade som journalist på Sydsvenska Dagbladet och Upsala Nya Tidning innan han 1987 anställdes på dåvarande monopolet Vin&Sprit som varuredaktör med uppgift att prova och beskriva vin. Ett år senare förflyttades han till Frankrike och den nyinköpta vin- och kursgården Domaine Rabiega, där han blev kvar i 18 år.
Under tiden hann han göra sig ett namn i det konservativa vin-Frankrike. 1994 utsågs han av gourmet-magasinet GaultMillau till ”Vigneron de l’année” och hans viner från Domaine Rabiega (kallade Clos Dière) och arrendegården Château d’Esclans hann få över 300 medaljer mellan 1988 och 2005.
Lars Torstenson är fortfarande bosatt i Frankrike. Sedan 2006 är han vinmakarkonsult och  hjälper andra vingårdar att producera och utveckla vin. Han är också en populär föreläsare, driver en blogg och skriver enstaka artiklar.
Vid sidan av framgångarna som vinmakare har Lars Torstenson skrivit ett flertal böcker sedan debuten 1986. Både skönlitterärt och fakta, utgivet både på svenska och danska.I Sverige utsågs 2011 hans Vinprovning – så upplever du vinets alla möjligheter av Måltidsakademien till ”Årets dryckesbok”, i Danmark belönades 2001 Mama Lopez’ Catalanske Kogebog med World Gourmand Cookbook Award (och Berlingske Tidende utsåg den till ”Årets udgivelse 2001”) och nu senast utnämnde Matbloggspriset bloggen www.vinifierat.se till Sveriges bästa dryckesblogg.Lars Torstenson var sommarvärd i Sveriges radio 1997.
Sagt om Lars Torstensons förra novellsamling Ditt och mitt livs novell:
”Skickliga, spännande och skitroliga noveller.” / Tidningen Café”
Vinmakaren från Hjo utlöser skrattkramp… Torstenson är de korta texternas mästare… På en dryg boksida berättar han en historia där varje ord och varje bisats är vägd på guldvåg …” / Skaraborgs Läns Allehanda


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone