Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Katrina
Isbn: 978-87-2611-915-2
Förlag: Saga Egmont
Kategori:
Romaner Historiska faksimil
Tillgänglig sedan: juli 2019

E-bok

Katrina

Katrina flyttar från Österbotten till den åländska skärgården för att gifta sig. Av sin nya man Johan har hon blivit lovad ett gott liv, men väl framme på Åland märker hon snart att han har överdrivit sin samhällsställning. Som äkta make är Johan slapp och oengagerad, och Katrina får ta ansvar för både barn och hushåll då Johan är ute till havs och jobbar som sjöman under långa perioder. Hon lär sig tackla motgångar och förödmjukelser med envishet och styrka. Att vika sig för makten är inget Katrina tänker göra. Hon är en självständig människa och tror inte på hierarkier, utan bestämmer sig för att stå upp för sig själv och för sin familj.

Sally Salminens Katrina blev direkt efter utgivningen 1936 en storsäljare på internationell nivå och var några år senare översatt till över tjugo olika språk.

Med sitt skrivande och sätt att vara dryftade Sally Salminen relevanta frågor, som "Vad får en kvinna lov att vara?". Hon vägrade förstå att kvinnoliv vid diskbänk och spis – eller annanstans – inte skulle vara något att skriva om.
– Ulrika Gustafsson i Hufvudstadsbladet

Sally Salminen var en åländsk författare. Hon började sin författarkarriär genom att vinna en svensk- finländsk romantävling med verket Katarina, år 1936. Innan detta genombrott jobbade hon som hembiträde. Debutromanen Katrina har blivit översatt till mer än 20 språk. Salminen blev också nominerad till Nobelpriset tre gånger.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone