Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Retorik enligt Borisanus
Isbn: 978-91-7765-449-0
Förlag: Recito Förlag
Kategori:
Media & kommunikation
Tillgänglig sedan: maj 2020

E-bok

Retorik enligt Borisanus

Innehållet i Retorik enligt Borisanus är en kortfattad presentation av ämnet retorik. Den är präglad av vår tids vetenskapliga tänkande som man möter på utbildningar i ämnet. Presentationen är delvis formulerad som en lärares information till ungdomar som läser retorik. Den har inslag av infantil humor som är tänkt att underlätta förståelsen. Den pedagogiska förebilden för detta sätt att undervisa i retorik är S.R. Borisanus.

Sonorus Ructator Borisanus (73? - 138 e. K.) var huvudsakligen verksam i Romarrikets Dacia och Pannonia. Hans berömmelse kom av hans förkärlek för groteska och smaklösa språkliga exempel på retoriska företeelser. Borisanus kanske mest berömda sats är: «En tanke kan lukta dynga, en annan dofta blomma, båda kommer till uttryck i människans tal, den ena gödslar den andra.» Han var sannolikt också den som först sammankopplade bilden av förkastligt tal med avföring, till det som vi återfinner i ordet «skitprat».

Retorik handlar om den mellanmänskliga kommunikationens mönster i vårt tänkande som förkroppsligas i vårt språk. En av retorikens grundprinciper är att samla och benämna alla de språkliga företeelser som visar tänkandets mönster. Denna kartläggning, systematisering och kodning bildar retorikämnets kunskapsförråd. Det är en skattkammare vars dörr vi som undervisar gärna vill hålla öppen för både unga och vuxna.


Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone