Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Illa känd
Isbn: 978-91-8934-351-1
Förlag: Bookea
Kategori:
Memoarer & Biografier
Tillgänglig sedan: januari 2021

E-bok

Illa känd

Under andra halvan av 1800-talet var Uppsala en stad i snabb expansion. Folk lämnade landsbygden för ett liv i den växande staden. Några fann lycka och framgång. Andra hamnade i samhällets marginaler, sällan uppmärksammade eller dokumenterade. Tvillingarna Per och Johan Stafbom och deras familjer representerar den utsatthet och trångboddhet som var ? ertalets verklighet i dåtidens Uppsala och Uppland. Pojkarna var födda utom äktenskapet år 1834, av en mor som enligt församlingsprästen var illa känd i bygden.

Boken är resultatet av en forskningsinsats som började på landsarkivet i Uppsala slott under 80-talet och avslutades med DNA-databaser i USA tre decennier senare. Den ständigt närvarande frågan har varit: vem var tvillingarnas pappa?

Genom boken skildras tvillingarnas uppväxt och liv, samt umbäranden som deras familjer och barn ? ck genomgå i den viktiga brytningstiden mellan jordbruks- och industrisamhälle.

 

Tomas Stavbom är uppvuxen i Märsta och ättling till bokens huvudpersoner. Han har jobbat på Regionförbundet och är sedan 2020 på Handelskammaren i Uppsala län. Detta är hans fjärde hembygds- och släkthistoriska bok.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone