Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Malmhattanism: Skyskrapan i Malmös utveckling
Isbn: 978-91-8890-951-0
Förlag: Nordic Academic Press
Kategori:
Samhälle & politik Kulturhistoria
Tillgänglig sedan: augusti 2021

E-bok

Malmhattanism: Skyskrapan i Malmös utveckling

Alltsedan Kockums huvudkontor sträckte sig över varvets kranar har skyskraporna i Malmö genererat intensiva debatter om vad staden är och, inte minst, vad den borde vara. Skyskrapsprojekt har om och om igen varit del av hur stadens identitet vuxit fram: Sydsvenskanhuset, Kronprinsen, Triangeln och senare Turning Torso och Malmö Live är några exempel.

Malmhattanism undersöker arkitekturforskaren Fredrik Torisson varför, hur och av vem skyskrapor har byggts i Malmö under sjuttio år. Han beskriver den skiftande roll som höghusen har spelat i stadens utveckling, kartlägger de specifika byggprojekten och för en diskussion kring hur Malmös skyskrapor kan förstås i ett internationellt sammanhang. Vilka är aktörerna bakom byggnaderna och hur har processerna förlöpt? Vilka förhoppningar var byggnaderna tänkta att infria?

I ett större perspektiv belyser Torisson projekten i såväl historiska som nutida perspektiv. Genom att följa Malmös höghusbyggen över en längre period klarlägger han skiftningar i synen på staden och dess relation till arkitektur och skyskrapan som symbol.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone