Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Flykten över Kölen 1940-1945
Isbn: 978-87-2678-498-5
Förlag: Saga Egmont
Kategori:
Memoarer & Biografier Samhälle & politik Historia
Tillgänglig sedan: maj 2022

E-bok

Flykten över Kölen 1940-1945

Den 9 april 1940 inleds Tysklands invasion och ockupation av Norge. Kort därefter börjar flyktingar passera över gränsen mot grannlandet Sverige. Från början är det norska militärförband och soldater som anländer. De har undermålig utrustning och är dessutom dåligt organiserade. Snart ska dock strömmen komma att inkludera politiker, kungligheter, judar och meningsmotståndare. De sista att ansluta är tyska desertörer och krigsfångar. Totalt flyr 50 000 människor över fjäll och vatten och genom täta skogar, guidade av norska lotsar, och hjälpta utav Sveriges gränsbefolkning.

I detta reportage reser TV-producenten Björn Fontander längs med gränsen mellan Sverige och Norge, för att intervjua de som varit med under kriget. Boken innehåller även material från såväl privata som offentliga källor. Resultatet är en fängslande skildring av det drama som en gång utspelat sig i Skandinaviens allra djupaste inre, i den hitintills mest omtumlande tiden i modern norsk-svensk historia.

Björn Fontander är en svensk författare och TV-producent. Han skriver främst facklitterära böcker om historia och arkeologi och även en rad av hans TV-produktioner berör dessa ämnen.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone